Neler yeni

Welcome to Darkmmo

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Root Nedir?

TelefoncuDayı

Üye
LV
0
 
Katılım
25 Ocak 2024
Mesajlar
16
Tepkime puanı
9
Puanları
3
Konum
Android
Dark Puan
16
60%
Root nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır, nasıl kaldırılır, tehlikeli mi, zararları neler gibi sorularının cevabını merak edenlere ayrıntılı rehber hazırladık.


Root nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır soruları özellikle yeni bir Android akıllı telefon satın alıp kısıtlamalardan kurtulmak, cihaza tam erişim elde etmek isteyenlerin yönelttiği soruların başında gelmektedir.
Root yapmanın ne işe yaradığını açıklamadan önce "Root" yetkisinin tam olarak ne olduğundan bahsetmek gerekiyor. Bunun ardından Root ile neler yapılabileceğine değineceğiz. Ondan sonra ise teknik kısma geçiş yaparak Root nasıl yapılır, Root nasıl kaldırılır, Root tehlikeli mi gibi sorulara açıklık getireceğiz.

Root Nedir, Ne Anlama Gelir?​

Bildiğiniz üzere Windows'ta "Adminstrator" adında bir yönetici hesabı bulunuyor. Bu hesap ile Windows'taki tüm özel ayarlara, dosyalara tam yetki ile erişim sağlanabiliyor. Adminstrator hesabının Linux'taki karşılığı ise Root olarak adlandırılıyor.
Android de Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğundan Linux'ta kullanılan terimler Android için de geçerli hale geliyor. Telefon üreticileri, telefondaki Root yetkilerini kullanıcılara kısıtlayarak tam erişim yetkisini kullanıcıların elinden almış oluyor. Bu da belki de uzun bir süre çalışarak aldığınız akıllı telefonu istediğiniz gibi kullanmanızın önünde bir engel oluşturuyor.
Yukarıda yer verilen bilgilerden hareketle Root nedir sorusunu tek bir kelime ile cevaplamak gerekirse bu "yönetici" olacaktır. Yönetici yetkisi elde ederek cihazda istediğiniz her işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Root Ne İşe Yarar, Faydaları Neler?​

  • Cihazınıza istediğiniz bir özelleştirilmiş ROM yükleyebilirsiniz. Bu şekilde çeşitli özellikleri hazır olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Cihazınızın ekran ayarları, flaş ışığı yükseltmesi, ses şiddeti ayarları, işlemci hız aşırtma işlemleri, gizli dosyalar, kamera yazılımları gibi her özelliğinde değişiklikler yapabilirsiniz. Kısacası sınırlamalardan sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.
  • Play Store'daki sadece Root’lu Android telefonlarda kullanılabilen uygulamaları kolaylıkla indirip kurabilirsiniz.
  • Düşük hafızalı bir telefona sahipseniz uygulamaların hafıza kartına yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Cihazınızdaki tüm işlemleri otomatikleştiren "Tasker" uygulaması rootsuz cihazlarda da çalışıyor ancak rootlu cihazlarda daha işlevsel çalıştığı söylenebilir. GPS'i kapatıp açma, işlemci hızını değiştirme ve daha pek çok şilemi otomatik hale getirebilirsiniz.
  • Uygulamalardaki reklamlar bazen can sıkıcı hal alabiliyor. Rootlu bir telefona sahip olunduğunda bu bir sorun olmaktan çıkıyor. Çeşitli uygulamalar sayesinde bu reklamlardan kurtulmak mümkün hale geliyor.
  • Yeni bir Android telefon alacaksanız eski Android telefonunuzdaki verileri yedeklemede büyük kolaylık sağlar. Bu konuda Titanium Backup uygulamasının büyük faydasını görebilirsiniz.
  • Root ne işe yarar, root yapmanın avantajı nedir sorusuna verilebilecek belki de en iyi yanıt, güncelleme desteğinin kesilmesinin bir sorun olmaktan çıkmasıdır. Artık güncelleme almayan bir modele sahip olanlar rootlu bir telefonda yeni güncellemeleri yayımlanır yayımlanmaz indirip kullanabilir.

Root Tehlikeli mi?​

Root işlemi gerçekten önemli bir işlemdir. Çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Bilinçsizce yapılan işlemler cihazın kullanılamaz hale gelmesine yol açabilir. Her cihazın ve modelin root işlemi farklı olduğundan bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmadan bu tür işlemleri uygulamayın.
Android telefon rootlama işleminden önce yedekleme yaptığınızdan da emin olun. Bu, yanlış bir işlemde verilerinizi kaybetmenizin önüne geçecektir.

Root Atmanın Zararları Neler?​

  • Yanlış bir işlem yapılırsa akıllı telefon kullanılamaz hale gelebilir.
  • Root atıldığında akıllı telefon garanti kapsamının dışına çıkar.
  • Android'in bazı güvenlik özelliklerini devre dışı bırakabilir. Bu, akıllı telefonu bazı güvenlik sorunlarına karşı savunmasız hale getirebilir. Elbette ki bu temelde root işleminin nasıl atıldığına bağlıdır.
Takdir edersiniz ki Root tehlikeli mi sorusuna doğrudan verilebilecek bir cevap yoktur. Bu tamamen "root" işleminin nasıl yapıldığına bağlıdır. Bilinçsizce yapıldığında istenmeyen sorunlara yol açabilir. Profesyonel bir kişi tarafından yapıldığında ise avantajlarından yararlanılabilir.

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst